Veldbijeenkomsten BodemUP

16-07-2024
94 keer bekeken

Dit jaar is er door de bodem coaches van BodemUp hard gewerkt aan het invullen van individuele gesprekken. Er zijn de afgelopen maanden 650 keukentafelgesprekken uitgevoerd waarin de planvorming op basis van het BBWP is ingevuld.

De zomermaanden vinden de veldbezoeken plaats waarin de deelnemer en de coach in het veld samen kijken naar de resultaten van de geplande inzet. Daarnaast zijn we gestart met de organisatie van groepsbijeenkomsten in het veld. Deelnemers worden geselecteerd op basis van de deelsector waarin ze werkzaam zijn en het onderwerp waarin ze geïnteresseerd zijn. Het zijn groepsbijeenkomsten waarin 10 tot 15 deelnemers aanwezig zijn met volop ruimte voor interactie. Bij deze bijeenkomsten gaan we praktisch in het onderwerp waarvan de deelnemers hebben aangegeven dat ze “daar mee aan de slag willen”.  De afgelopen weken hebben de bodem coaches Ton van Boxtel en Hans Smeets beide een succesvolle bijenkomst georganiseerd.      

Groenbemesters, grondbewerking en structuur problemen

Ton van Boxtel heeft bij Lambert de Groot uit Lithoijen een bijeenkomst georganiseerd waarin groenbemesters, grondbewerking en structuur problemen aan de orde geweest zijn. Bij de bijeenkomst is de werking en een demo van een kopegg aan de orde geweest, daarnaast is met een penetrometer de structuur van de grond beoordeeld. De groep gaf aan de bijeenkomst als waardevol te beoordelen en graag een vervolg te willen.  

Bodem-balansanalyse

Op 5 juli heeft Bodemcoach Hans Smeets samen met Esther Hessel een veldbijeenkomst georganiseerd bij Boomkwekerij Ebben. Bij deze bijeenkomst stond de bodem-balansanalyse centraal. Hans en Esther hebben eerst deze analyse toegelicht waarna op basis van de analyse van het perceel waar het veldbezoek plaatsvond de uitgevoerde bemesting en het effect op beworteling is besproken.

Ook deelnemen?

De komende weken ontvang je waarschijnlijk een of meer uitnodigingen voor dit type praktische bijeenkomsten op basis van uw voorkeur, wij ontvangen je graag.voor agronomische maatregelen die de bodemgezondheid op veld- en bedrijfsniveau verbeteren en nutriëntenverliezen naar grond- en oppervlaktewater minimaliseren. Dit is toegesneden op de omstandigheden en praktijken op het landbouwbedrijf.  We bespreken de meest gebruikte maatregelen en hun milieueffecten.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen